Otvoreno pismo načelniku policijske stanice u Baču

Načelniku policijske stanice u Baču

Poštovani, g. Stojanov,

Zbog sve većih tenzija i nasilja koje se dešava tokom predizborne kampanje na području Opštine Bač, a zabrinuti za bezbednost građana i regularnost izbornog procesa, u obavezi smo da Vam se obratimo i ukažemo na sledeće:

Grupa građana “Moj Bač”, od svog osnivanja 2020. godine je nailazila na niz prepreka, opstrukcija i pritisaka u ostvarivanju ustavnog prava na slobodu mišljenja, javni govor i političko delovanje.

U toku ove kampanje, tzv. koordinatori Srpske napredne stranke Dragan Bračika i Predrag Vasić, koji nemaju niti prebivalište, niti ikakve formalne nadležnosti na teritoriji Opštine Bač, postali su neformalne gazde Opštine, uzurpirali su sve opštinske organe i preko njih vrše pritisak na građane i ucenjuju ih.

Tako su kandidata sa naše liste, vojnog veterana i učesnika bitke na Košarama Bojana Badera, Bračika i direktor JKP Bač, Nikola Vuletić pokušali da nagovore da odustane od kandidature za odbornika nudeći mu stalan posao i rešavanje “bilo kog drugog” pitanja, čime su jasno prekršili zakon.

Takođe, u Baču i Vajskoj smo uočili i prijavili (predali Opštinskom javnom tužilaštvu krivične prijave), podmićivanje birača slabijeg materijalnog stanja od strane SNS podelom paketa u zamenu za glasanje za njihovu listu, čime su aktivisti SNS uradili ne samo grubo kršenje izbornog procesa, već i zloupotrebili resurse Opštine Bač i time učinili krivično delo.

U noći između 2. i 3. maja oštećene su naše prostorije u Vajskoj i ukradena naša obeležja. I ovaj napad na prostorije prijavili smo policiji, ali do danas ne znamo ko je odgovoran za ovaj incident.

Protiv nas su podnošene lažne prijave da na javnim razgovorima/tribinama koje smo organizovali u Vajskoj, povodom paljenja kablova, izazivamo međunacionalne sukobe sa Romima, a u stvari smo promovisali kulturu dijaloga i širenje ekološke svesti.

Lažna prijava za nasilje je podneta i protiv Zdravka Vulina, koji je nosilac naše liste, od strane radnice Opštinske uprave. Zbog toga ćemo podneti tužbu za lažno prijavljivanje.

Naši aktivisti i simpatizeri su izloženi kontinuiranom pritisku. Našem kandidatu s izborne liste Milanu Končaru prećeno je otkazom u školi ukoliko ne odustane od kandidature za odbornika Grupe građana „Moj Bač – Sloboda za sve! Zdravko Vulin Đađe“.

Nekoliko puta smo bili na korak od fizičkog obračuna s pristalicama Srpske napredne stranke koje na nasilje motivišu koordinatori SNS za Bač Bračika i Vasić. Sve je eskaliralo u četvrtak, 30. maja, na pijaci u Vajskoj, kada su aktivisti SNS predvođeni Draganom Bračikom prvo pokušali da ometaju našu promociju tako što su parkirali kombi vozilo ispred našeg štanda i trubili u sirenu, a zatim se, prevođeni Bračikom, zaleteli u pokušaju da se s nama fizički obračunaju. Ozbiljniji fizički sukob sprečili su naši roditelji, prijatelji i građani koji su napravili „živi zid“ između nas i aktivista naprednjaka.

Nizom tekstova u medijima pod kontrolom SNS iznošeno je niz kleveta o našoj listi i našim kandidatima. U poslednjem tekstu se iznose neistine, a autor teksta se poziva na izvore policijske stanice, citat: “Takođe, prema informacijama iz Policijske stanice, Zdravko Vulin se nakon incidenta i informativnog razgovora na licu mesta, nije odazvao pozivima i pojavio u PS u Baču… Postavlja se logično pitanje čega se toliko plaši i šta skriva?” Molim Vas da demantujete ove zlonamerne i neistinite navode, obzirom da su Milan Adamović i Zdravko Vulin, istog dana, bili u PS Bač i u prisustvu gospodina Trebovca, odgovorili na sva postavljena pitanja i dali izjavu na okolnosti događaja sa pijace u Vajskoj. Ovakve neistinite tvrdnje, direktno nas i naše porodice, targetiraju kao nekoga ko krši zakone republike Srbije i tako ugrožava našu bezbednost.

U noći 25./26. maj, u neposrednoj blizini kuće nosioca naše liste, Zdravka Vulina, je iščupan znak sa natpisom “Od svih lepih ulica, najlepša je moja ulica”, kao čista politička provokacija. Znak je iščupan nakon proslave 40 godina FK MLADOST, Mali Bač. O ovom događaju, takođe smo obavestili PS Bač. Još uvek nemamo informacije ko je odgovoran za ovaj vandalski čin. Ukoliko još uvek nemate informacije o počiniocima, molim Vas da nas kontaktirate, kako bi Vam izneli saznanja do kojih smo došli.

Takođe, predsednik Opštinske izborne komisije od samog početka opstruiše naše učešće u izbornom procesu i ostvarivanje prava koja imamo po Zakonu. Ignorisanje i narušavanje naših prava u izbornom procesu je nedopustivo i kažnjivo. Svaki vid opstrukcije prijavićemo nadležnim sudovima.

Podneli smo i prijavu za pasiviziranje adrese predsednika opštine Steve Panića, jer na toj adresi koja je navedena u prijavi kandidata za lokalne izbore ne živi niko. Molim Vas da procesuirate navedenu prijavu u skladu sa zakonom, naročito iz velikog interesa građana i javnosti za ovaj slučaj, obzirom da se radi o predsedniku opštine i nosiocu liste SNS, na predstojećim izborima.

Ovo je samo deo neregularnosti koji Srpska napredna stranka i njeni sledbenici sprovode u Opštini Bač nad članovima i simpatizerima Grupe građana „Moj Bač”, ali i nad ostalim građanima.

Nažalost, za kraj ovog obraćanja, kao posebno bitno, obaveštavam Vas, da smo dobili anonimne dojave da se na dan izbora sprema izazivanje nereda i da će doći „momci sa strane“ da zaplaše ljude i izazovu atmosferu panike i uznemirenja, te molimo policiju da ispita ove navode i spreči narušavanje javnog reda i mira i izbornog procesa na teritoriji Opštine Bač.

Skoro sve ove navode preneli su g. Trebovcu, Milan Adamović i Zdravko Vulin, u usmenom razgovoru i zamolili ga da Vas informiše o svim navedenim okolnostima.

Predložili smo hitan sastanak Vas i svih političkih aktera lokalnih izbora u Opštini Bač. Do slanja ovog javnog pisma, nismo dobili nikakav odgovor.

Poštovani, g. Stojanov, zbog svega navedenog Vam se obraćamo kao najodgovornijem za bezbednost u našoj opštini, da preduzmete neophodne korake da se zaštiti bezbednost građana Opštine Bač i izborni proces sprovede u skladu sa Zakonom. Od Vas očekujemo samo da radite svoj posao, a to je da štitite Zakon i javni red i mir. Nadamo se da ćete to i pokazati u danima koji dolaze.

Živeo Bač!
Živela Srbija!

Srdačno,
Grupa građana
MOJ BAC – SLOBODA ZA SVE!
Zdravko Vulin Đađe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *